Błąd
  • JDispatcher::register: Nie rozpoznano uchwytu zdarzenia. Uchwyt: plgSpojniki25

Konferencja dotycząca żywienia osób starszych w praktyce

W dniu 7 czerwca 2018 r. w Centrum Alzheimera odbyła się konferencja na temat żywienia osób starszych w praktyce. Organizatorami wydarzenia byli: Centrum Alzheimera, Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej oraz Stołeczne Centrum Opiekuńczo - Lecznicze Sp. z o.o. Konferencja będąca pierwszą tego rodzaju inicjatywą kompleksowo omawiającą temat diety seniorów, odbyła się pod patronatem Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Licznie przybyli na konferencję pracownicy pomocy społecznej oraz rodziny i opiekunowie, mieli możliwość wysłuchania wielu ciekawych wykładów, m.in.: na temat żywienia w profilaktyce demencji, profilaktyki i leczenia niedożywienia, roli diet przemysłowych oraz interakcji leków z żywnością, suplementów diety oraz roli warzyw i owoców w żywieniu osób starszych. Podjęty został również temat wsparcia i motywowania osób starszych do zmiany nawyków żywieniowych.

Uczestnicy konferencji zapoznali się z informacjami na temat układania diety dla osób starszych, mieli również możliwość skorzystania z indywidualnych konsultacji z dietetykami i terapeutami oraz degustacji dań z poszczególnych diet. Konferencję zakończyły warsztaty na temat praktycznych aspektów dnia codziennego osób starszych i ich opiekunów, w tym zmiany nawyków żywieniowych.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem